ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

8o Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματικών και Αυτοάνοσων Παθήσεων Κεντρικής Ελλάδας

Τμήμα Ιατρικής

16.09.2018

Φέτος, το πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι εμπλουτισμένο με την έρευνα που γίνεται στις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας στα αυτοάνοσα νοσήματα. Επίσης περιλαμβάνει την έρευνα που γίνεται για τα αυτοάνοσα νοσήματα στα Πανεπιστήμια του Ισραήλ.  Ο σκοπός μας είναι να ενδυναμώσουμε την επιστημονική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ στα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικευόμενους και νέους ρευματολόγους αλλά και σε γιατρούς πολλών ειδικοτήτων (παθολόγους, ορθοπεδικούς, αιματολόγους, ακτινολόγους) φοιτητές Ιατρικής, Βιοχημείας/Βιοτεχνολογίας και ΤΕΙ Νοσηλευτικής, Νοσηλευτές, αλλά και Ερευνητές. Συζητά κλινικά θέματα δίνοντας πρακτικές οδηγίες αντιμετώπισής τους. Το πρόγραμμα εφέτος περιλαμβάνει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση και θεραπεία όλων των ρευματικών/αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η ρευματοειδή αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, το συνδρομο Sjogren, το σκληρόδερμα, και οι αγγειίτιδες.

Πέρα όμως από τα κλασικά θέματα, στο πρόγραμμα υπάρχουν πολλά πρακτικά θέματα, όπως πως διαβάζομε απλή ακτινογραφία αρθρώσεων, πως διαβάζομε μαγνητική τομογραφία, και, όπως πάντα, πραγματικά περιστατικά ασθενών με βήμα-προς-βήμα διαγνωστική προσπέλαση. Παρέχει πρακτικές οδηγίες για τους παθολόγους και γενικούς γιατρούς, πώς να αντιμετωπίζουν ασθενείς με αρθραλγίες, αναιμία, οστεοπόρωση, ή ουρική αρθρίτιδα. Δίνονται οδηγίες για τη χρήση αντιρευματικών φαρμάκων στην εγκυμοσύνη, και τη χρήση των υπερήχων  στην καθημερινή κλινική πρακτική.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ως Ομιλητές κορυφαίους Συναδέλφους από την Ελλάδα και το Εξωτερικό με πολύχρονη εμπειρία στα θέματα που παρουσιάζουν.

Το Συνέδριο έχει Πανελλήνιο χαρακτήρα και χορηγεί 21 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης. Η φιλοδοξία μας ως δασκάλων-γιατρών είναι να αλλάξουμε προς το καλύτερο την κλινική πρακτική των γιατρών μας που ασχολούνται με αυτοάνοσα και ρευματικά νοσήματα.

Ας μη ξεχνάμε ότι η ιατρική γνώση οδηγεί σε αιτιολογημένη παραγγελία εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων περιορίζοντας τις δαπάνες ενώ η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σώζει ζωές.

 Σας ευχόμαστε ευχάριστη και παραγωγική διαμονή στη Λάρισα.

 Δείτε το τελικό πρόγραμμα

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Ο Πρόεδρος

Καθηγητής Λάζαρος Ι. Σακκάς, MD, DM, PhD(London), FRCP(London)(Hon)