-->

ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Παθολογία Ι

Τμήμα Ιατρικής

03.07.2020

 ΛΑΡΙΣΑ 22/5/2020

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ «ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Ι»

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Μετά την απόφαση του ΔΣ του Ιατρικού Τμήματος του ΠΘ, τα Κλινικά Φροντιστήρια για το μάθημα «Παθολογία Ι» θα αρχίσουν εκ νέου στις 25/5/2020. Στις 25/5/2020 οι φοιτητές ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ αλλά θα προσέλθουν σε κάποια συγκεκριμένη Κλινική του ΠΓΝΛ με βάση την ομάδα που ανήκουν (Βλέπε κατωτέρω το επισυναπτόμενο αρχείο).

Για την ταχύτερη κατά το δυνατόν πραγματοποίηση των κλινικών φροντιστηρίων, τα οποία είναι υποχρεωτικά κατά τον οδηγό σπουδών του Τμήματος Ιατρικής, τα κλινικά φροντιστήρια θα πραγματοποιούνται 3 φορές εβδομαδιαίως (ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ) και κατά τις ώρες 13.15- 15.00. Με την επιλογή αυτή, τα κλινικά φροντιστήρια θα ολοκληρωθούν στις 3/7/2020.

Η διενέργεια των κλινικών φροντιστηρίων θα πραγματοποιηθεί με όλες τις συνιστώμενες προφυλάξεις για τους ασθενείς και τους φοιτητές. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές υποχρεούνται να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, με τήρηση επαρκούς απόστασης, χρήση μάσκας και συχνό πλύσιμο των χεριών ή χρήση αντισηπτικού. Θα βρίσκονται τουλάχιστον 2 μέτρα από τον ερωτώμενο για το ιστορικό ασθενή και θα τηρούν τις μεταξύ τους αποστάσεις.

Κλινική εξέταση του ασθενούς δεν θα πραγματοποιείται, πλήν των περιπτώσεων που αυτό κριθεί απαραίτητο από τον διδάσκοντα-εκπαιδευτή. Μετά τη λήψη του ιστορικού από τους φοιτητές θα ακολουθεί συζήτηση με τον διδάσκοντα επί της διαφορικής διάγνωσης, είτε στο θάλαμο του ασθενούς είτε στο διάδρομο της εκάστοτε Κλινικής, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι συνιστώμενες αποστάσεις μεταξύ των φοιτητών.

Απαιτείται συνεργασία και πνεύμα καλής θέλησης, έτσι ώστε αφενός μεν να πραγματοποιηθούν σωστά τα κλινικά φροντιστήρια και αφετέρου να μη τεθούν σε κίνδυνο οι ασθενείς και οι φοιτητές. Οι φοιτητές θα θερμομετρούνται καθημερινά. Σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας ή εμφάνισης οποιωνδήποτε συμπτωμάτων, ο φοιτητής δεν θα προσέρχεται στο νοσοκομείο και θα ενημερώνει με email ή τηλεφωνικά τον υπεύθυνο διδάσκοντα του μαθήματος Κων/νο Μακαρίτση (email: makaritsis@gmail.com τηλ. 6932460923).

Για την αποφυγή συγχρωτισμού οι φοιτητές έχουν ταξινομηθεί σε 17 ομάδες (Βλέπε επισυναπτόμενο αρχείο) με τον αντίστοιχο εκπαιδευτή(–ές). Κάθε ομάδα έχει οριστεί να προσέρχεται σε μια συγκεκριμένη Κλινική (Βλέπε επισυναπτόμενο αρχείο) του Παθολογικού Τομέα (Παθολογική, Ρευματολογική, Γαστρεντερολογική, Πνευμονολογική, Ογκολογική, Αιματολογική, Καρδιολογική, Νεφρολογική, Ενδοκρινολογική) και ο εκάστοτε διδάσκων να μεταβαίνει στην αντίστοιχη Κλινική που θα έχει ορισθεί με βάση το νέο πρόγραμμα. Οι φοιτητές δεν θα προσέρχονται πλέον όλοι μαζί στην Παθολογική Κλινική, για να αφήνουν τα προσωπικά τους πράγματα. Δεν θα υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Ως εκ τούτου, συνιστάται οι φοιτητές να μεταφέρουν μαζί τους μόνο την ιατρική μπλούζα και το στηθοσκόπιο. Συνιστάται επίσης η προφύλαξη των πολύτιμων προσωπικών τους αντικειμένων.

Από το πρόγραμμα εξετάσεων που έχει αναρτήσει η Γραμματεία, οι εξετάσεις για την Παθολογία Ι έχουν οριστεί για τις 21/7/2020. Θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων. Εφόσον χορηγηθεί επαρκής αριθμός αμφιθεάτρων από το Ιατρικό Τμήμα, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία και θα είναι ερωτήσεις τύπου πολλαπλής επιλογής.

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Μακαρίτσης

Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας

Υπεύθυνος διδάσκων μαθήματος «ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Ι»

 Ανακοίνωση.pdf.

 Νέες Ομάδες Παθολογία Ι