-->

ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

HelMSIC - “Health Festival - Θεματική για φέτος η Ψυχική Υγεία”

Τμήμα Ιατρικής

10.12.2023

 

 

Health Festival - Ένα συνέδριο από Φοιτητές Ιατρικής για Φοιτητές Ιατρικής για την Ψυχική Υγεία

 Το “Health Festival - 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής για την Δημόσια Υγεία” είναι ένα τριήμερο συνέδριο που συνδιοργανώνεται από τη HelMSIC και την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας. Απευθύνεται σε φοιτητές Ιατρικής όλων των ετών και αφορά κάθε φορά ένα διαφορετικό επίκαιρο ζήτημα δημόσιας υγείας. Για την φετινή χρονιά έχει επιλεχθεί ως θέμα του συνεδρίου η Ψυχική Υγεία. 

Το συνέδριο προσεγγίζει το ζήτημα της Ψυχικής Υγείας πολύπλευρα αναδεικνύοντας την έντονη κοινωνική του διάσταση, δίνοντας βήμα σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, για να εκπροσωπήσουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να αναδείξουν το στίγμα που περιβάλλει τις ψυχικές ασθένειες. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν όλες οι σύγχρονες τάσεις στην Ψυχιατρική καθώς και η πολιτική διάσταση του ζητήματος με ανάλυση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στην χώρα μας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους συμμετέχοντες μία ξεχωριστή εμπειρία, η οποία θα συνδυάζει εκπαίδευση και αλληλεπίδραση με φοιτητές ιατρικής από όλη την χώρα. 

Το Health Festival περιλαμβάνει:

      Στρογγυλές τράπεζες από κορυφαίους επιστήμονες στον χώρο της ψυχικής υγείας και από Φοιτητές Ιατρικής

      Workshops από καταξιωμένους επιστημονικούς συνεργάτες και trainings από ειδικούς εκπαιδευτές ομοταγούς εκπαίδευσης της HelMSIC

      Posters και Ελεύθερες Ανακοινώσεις φοιτητών Ιατρικής

      Fair από συμβουλευτικούς φορείς που ασχολούνται με την υποστήριξη ατόμων με ψυχικές διαταραχές

      Debates με ηθικά διλήμματα γύρω από την Ψυχική Υγεία

      Panels Discussion σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις στην Ψυχική Υγεία στην χώρα μας και την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

      Καλλιτεχνική Έκθεση 

Μοναδική καινοτομία του συνεδρίου όμως αποτελεί μία δράση δρόμου που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους και θα σημάνει με τον πιο γιορτινό τρόπο την λήξη του συνεδρίου. Φοιτητές Ιατρικής, Ψυχιατρικές Κλινικές, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δημόσιοι Φορείς, Εθελοντικές Οργανώσεις και Φοιτητικές Ομάδες όλοι μαζί θα ενημερώσουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για την σημασία της Ψυχικής Υγείας και τις διαθέσιμες δομές υποστήριξης της πόλης. Συγκεκριμένα, ως φοιτητής Ιατρικής θα έχεις την ευκαιρία να συνομιλήσεις με τους περαστικούς και να διαμοιράσεις ενημερωτικά φυλλάδια, τα οποία θα περιέχουν πληροφορίες για τις βασικές ψυχικές διαταραχές, συμβουλές ειδικών κ.ά., με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε βασικές θεματικές Ψυχικής Υγείας αλλά και την καταπολέμηση του στίγματος. 

Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα όλων των Ιατρικών Σχολών, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Έβρου, ενώ είναι αναγνωρισμένο από την Διεθνή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Φοιτητών Ιατρικής - IFMSA. 

Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί; 

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του ΑΠΘ στις 8 - 10 Δεκεμβρίου 2023. Επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η Ελληνική με ορισμένα μέρη του να πραγματοποιηθούν στα Αγγλικά. 

Εσύ θα το χάσεις; 

Μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής στην παρακάτω φόρμα:

https://docs.google.com/document/d/1EWYmD8VDHn1gD-vrZ-OBX5avI0RovTjx/edit?fbclid=IwAR1qM0vBKvCEAGqKhilKqUJI_sXL6MjzM9oyB-8qBig-S2I3poMJxtYym4Q

 

και να δηλώσεις συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/bZKnA6NbBeNfk95w7 

Θες να μάθεις περισσότερα; 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να ακολουθήσεις το Facebook Event μας: https://fb.me/e/PPIBiEoU. Μην διστάσεις να μας ρωτήσεις για κάθε απορία σου στο hf-registration@helmsic.gr! 

Λίγα Λόγια για την HelMSIC

 H HelMSIC - Hellenic Medical StudentsInternational Committee (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής) είναι ένα ανεξάρτητο σωματείο μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού, μη κομματικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1958 και αποτελείται από 7 τοπικές επιτροπές, μία σε κάθε πόλη όπου υπάρχει η Ιατρική Σχολή. Οι δράσεις μας εστιάζονται κατά βάση σε έξι θεματικές, τις ερευνητικές και κλινικές ανταλλαγές φοιτητών Ιατρικής, την δημόσια υγεία, την ιατρική εκπαίδευση, τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη.

 Health Festival

Σε περιμένουμε!