-->

ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής σε αποστολή στη Κένυα

Τμήμα Ιατρικής

10.10.2018

Οι φοιτητές είπαν:

Κωνσταντίνος Ανάργυρος,Πρόεδρος της Ομάδας Εξωτερικής Αποστολής : "Αποστολή στην Κένυα. Το πολύμηνο εγχείρημα των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής για αποστολή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κένυα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Είκοσι φοιτητές περάσαμε δύο εβδομάδες στην ενδοχώρα της χώρας της Ανατολικής Αφρικής εξετάζοντας και βοηθώντας ασθενείς που είχαν ανάγκη. Χάρη στη συνδρομή και υποστήριξη των καθηγητών μας κυρίου Χατζηχριστοδούλου και κυρίου Σπελέτα η ομάδα μας βοήθησε πληθώρα ανθρώπων σε κέντρα Υγείας, ορφανοτροφεία και χωριά σε απομακρυσμένες περιοχές. Αντιμετωπίσαμε λοιμώξεις, κακώσεις και χρόνια νοσήματα όσο καλύτερα μπορούσαμε σε ένα χρονικό διάστημα που φαίνεται σχετικά μικρό αλλά αρκούσε για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας. Ξεχωριστή αναφορά οφείλω να κάνω στο ταξίδι μας στο Κιλιμάντζαρο όπου πραγματοποιήθηκε για να βοηθήσουμε την απομονωμένη φυλή των Μασάι. Άνθρωποι που επιλέγουν να ζουν σε σπίτια από λάσπη δίπλα σε κοπάδια άγριων ζώων, που άφηναν το δόρυ τους έξω από το δωμάτιο, που μας εξέταζαν όσο τους εξετάζαμε εμείς κλινικά μας επέτρεψαν να δούμε έναν πολιτισμό που λίγοι έχουν την ευκαιρία. Η εμπειρία μοναδική, η στήριξη της Αρχιεπισκοπής Κένυας που μας φιλοξένησε μας επέτρεψε όχι μόνο να ασκήσουμε την πιο αγνή και λιτή μορφή της ιατρικής αλλά και να αντιληφθούμε τον τρόπο ζωής μίας μαγευτικής χώρας. Η Κένυα, η χώρα των αντιθέσεων, ανοίχτηκε μπροστά μας και είδαμε έναν άλλο τρόπο ζωής, μια άλλη αντίληψη για την χαρά. Το ταξίδι μας έκανε να αναθεωρήσουμε την θέση μας στον κόσμο και αν αντιληφθούμε τι συμβαίνει έξω από την δικιά μας ζωή".

Χαραλαμπος Χαραλαμπίδης: "Το ταξίδι μας στην Κένυα, αν και διάρκειας λίγων μόνο ημερών, μας προσέφερε βιώματα κι ερεθίσματα που θα μας συνοδεύουν για πολύ περισσότερο. Η εκ του σύνεγγυς επαφή με την αφρικανική καθημερινότητα, η άμεση παρατήρηση των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης (ακόμη και των κατοίκων των αστικού χαρακτήρα περιχώρων του Ναϊρόμπι) και η προσφορά ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών σε επαρχιακούς πληθυσμούς που το είχαν ανάγκη, αποτέλεσαν μία σπάνια ανθρωπιστική κι εκπαιδευτική εμπειρία, κι αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που η ευκαιρία να τη ζήσουμε μας προσφέρθηκε τόσο απλόχερα"

Έλλη Κάμπρα:  "Απο τις πιο εποικοδομητικές εμπειρίες της ζωής μου σε πολλά επίπεδα , κυρίως ιατρικά , ψυχικά και πάνω απο όλα ανθρωπιστικά!"

Στράτος Ανδριανέσης"Το ταξίδι στην Κένυα ήταν πραγματικά μια συγκλονιστική εμπειρία… Γεμάτη συγκινήσεις και πρωτόγνωρες για εμάς καταστάσεις… Όλα αυτά που είδαμε ανταποκρίνονταν σε μια άλλη πραγματικότητα, διαφορετική από αυτή που είχαμε συνηθίσει. Όσο και αν προσπαθούσαμε, δυσκολευόμασταν να χωρέσουμε στο μυαλό μας το πως τόσοι άνθρωποι ζούσαν κάτω από αυτές τις συνθήκες, πως υπήρχαν τόσο μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, πως η φτώχεια μπορεί να μαστίζει ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού και πως υπάρχουν μάλιστα και περιοχές που ο πολιτισμός των ανέσεων και των παροχών που ξέρουμε είναι κάτι σχεδόν άγνωστο… Είναι διαφορετικό να το ακούς και διαφορετικό να το βλέπεις… Και σημειωτέων ότι η Κένυα θεωρείται οικονομικά πιο ανεπτυγμένη σε σύγκριση με άλλες χώρες της Αφρικής…Το ιατρικό έργο που παρείχαμε ήταν, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελλάδας, φτωχό και σαφώς περιορισμένο χρονικά… Όμως για τους ασθενείς που περιθάλψαμε ήταν αναμφίβολα ζωτικό και σε πολλές περιπτώσεις, θέλουμε να πιστεύουμε, σωτήριο… Υπήρχαν όμως δυστυχώς και αρκετές φορές που άπρακτοι αναγνωρίζαμε την αδυναμία μας να βοηθήσουμε κάποιους ασθενείς, μαστιζόμενους ιδιαίτερα από χρόνια νοσήματα…Γυρίσαμε από αυτό το ταξίδι γεμάτοι συναισθήματα, που θέλουμε να τα εκφράσουμε αλλά, δεν ξέρω γιατί, προσωπικά δεν βρίσκω τα κατάλληλα λόγια όσες φορές και αν έχω προσπαθήσει… Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δεν έχω κάνει μέχρι τώρα, με τη βοήθεια του Θεού, κάτι πιο σημαντικό στη ζωή μου… Μακάρι ο Θεός να με αξιώσει να συμμετέχω και στο μέλλον σε παρόμοιες δράσεις…"