Α΄ΕΞΑΜΗΝΟ

Χειρουργική ανατομία του παχέος εντέρου και της ορθοπρωκτικής χώρας

  • Περιεχόμενο μαθήματος

1.Λειτουργική εμβρυολογία / Εμβρυολογική ανάπτυξη παχέος εντέρου / ορθοπρωκτικής χώρας. Η σημασία των αρχέγονων εμβρυϊκών πλάνων στην χειρουργική του παχέος εντέρου/ορθού
2. Ανατομία του παχέος εντέρου
3. Ανατομία της ορθοπρωκτικής χώρας και του πυελικού εδάφους:
-Τοπογραφική ανατομική
-Αρτηριακή παροχή
-Φλεβική αποχέτευση
-Λεμφαγγειακή αποχέτευση
-Νεύρωση – ανατομία των αυτόνομων νευρικών πλεγμάτων της πυέλου
-Η ανατομία της ορθοπρωκτικής  χώρας στην κλινική της εφαρμογή (περιτοναϊκή ανάκαμψη, ο ρόλος του μεσοορθού)
4. Βασικές αρχές της απεικόνισης του παχέος εντέρου και του ορθού
5. Βασικές αρχές φυσιολογίας του παχέος εντέρου και της ορθοπρωκτικής   χώρας:
-Κινητικότητα παχέος εντέρου
-Κινητικότητα ορθοπρωκτικής χώρας
-Λειτουργία της αφόδευσης

  • Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει λεπτομερείς γνώσεις στην  εμβρυολογική ανάπτυξη του παχέος εντέρου και της ορθοπρωκτικής χώρας και στη σημασία των αρχέγονων εμβρυϊκών πλάνων στην χειρουργική του παχέος εντέρου και του ορθού. Θα έχουν διδαχθεί την τοπογραφική ανατομική του παχέος εντέρου και τη σημασία αυτής στην κλινική πράξη. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων της παρούσης ενότητας θα μελετηθεί η ανατομία της ορθοπρωκτικής χώρας και του πυελικού εδάφους και θα συζητηθεί η σημασία της στην κλινική πρακτική.
Στο δεύτερο μέρος της ενότητας θα έχουν διδαχθεί τις βασικές αρχές της απεικόνισης του παχέος εντέρου και ορθού, τις αρχές της φυσιολογίας και της κινητικότητας του παχέος εντέρου και της ορθοπρωκτικής χώρας και της λειτουργίας της αφόδευσης. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ανοικτή συζήτηση με την ολοκλήρωση κάθε διάλεξης, ενώ θα συμμετέχουν επίσης στην συζήτηση και παρουσίαση κλινικών σεναρίων.


Εκκολπωματική νόσος και επιπλοκές της

  • Περιεχόμενο μαθήματος

1. Επιδημιολογικά δεδομένα - Αιτιολογία - Παθογένεση
2. Κλινική εικόνα  της εκκολπωματικής νόσου και των επιπλοκών αυτής
3. Διαφοροδιάγνωση και συσχετίσεις
4. Απεικόνιση στην εκκολπωματική νόσο και τις επιπλοκές της
5. Αντιμετώπιση της εκκολπωματικής νόσου - Φυσική ιστορία και πρόληψη υποτροπών
6. Χειρουργική θεραπεία ανεπίπλεκτης εκκολπωματικής νόσου
7. Ταξινόμηση οξείας εκκολπωματίτιδας (κλινική, απεικoνιστική)
8. Οξεία μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα (στάδιο Ιβ – ΙΙ)
9. Οξεία επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα  (στάδιο ΙΙΙ – ΙV)

  • Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει εξειδικευμένες γνώσεις στην εκκολπωματική νόσο και αντιμετώπιση των επιπλοκών της. Θα έχουν αποκτήσει γνώση για την αιτιολογία και παθογένεση της εκκολπωματικής νόσου σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στη γενετική, την ανωμαλία στη νευρομυϊκή λειτουργία. Θα αναλυθούν μοντέλα φλεγμονής του βλεννογόνου του παχέος εντέρου και θα παρουσιαστεί ο ρόλος του μικροβιώματος. Θα έχουν αποκτήσει πλήρη εικόνα για τις κλινικές εκδηλώσεις, για τη διαφορική διάγνωση της νόσου και τη σχέση της με λειτουργικά σύνδρομα του παχέος εντέρου. Θα παρουσιαστούν τα πλεονεκτήματα των απεικονιστικών μεθόδων στη διάγνωση της νόσου και των επιπλοκών της  ενώ θα έχουν ενεργό συμμετοχή στην παρουσίαση κάθε μεθόδου. Θα αποκτήσουν πρόσβαση στις τελευταίες πληροφορίες που αφορούν την αντιμετώπιση της εκκολπωματικής νόσου και στην πρόληψη των υποτροπών της. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων της ενότητας θα έχουν αντιληφθεί τη σημασία της κλινικής και απεικονιστικής ταξινόμησης της οξείας εκκολπωματίτιδας, ενώ θα έχουν λάβει γνώση των πιο πρόσφατων δεδομένων που ισχύουν για τη συντηρητική και τη χειρουργική αντιμετώπιση της οξείας εκκοπλωματίτιδας και των επιπλοκών αυτής. Με το πέρας των μαθημάτων θα γίνει συγκριτική αποτίμηση των χειρουργικών επιλογών και θα παρουσιαστεί ο θεραπευτικός αλγόριθμος της αντιμετώπισης της εκκολπωματίτιδας. Τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν με την διαδραστική συζήτηση κλινικών σεναρίων.


Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις εντεροπάθειες (ΙΦΕΝ)

  • Περιεχόμενο μαθήματος

1. Τι είναι οι ΙΦΕΝ;  Επιδημιολογικά στοιχεία και αιτιοπαθογένεια
2. Κλινικές εκδηλώσεις (εντερικές –εξωεντερικές –επιπλοκές)
3. Διάγνωση και παρακλινική διερεύνηση ΙΦΕΝ
4. Συντηρητική θεραπεία ΙΦΕΝ
5. Ελκώδης κολίτιδα - ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας
6. Ν. Crohn - ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας

  • Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για την επιδημιολογία και την αιτιοπαθογένεια των ΙΦΕΝ. Θα έχουν αποκτήσει συγκεκριμένες γνώσεις σχετικά με την διάγνωση και την παρακληνική διερεύνηση των ΙΦΕΝ, καθώς και σχετικά με τα τελευταία δεδομένα για τη συντηρητική αντιμετώπιση των ΙΦΕΝ. Θα αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με όλες τις μεθόδους χειρουργικής αντιμετώπισης μετά την παρουσίαση των τελευταίων βιβλιογραφικών δεδομένων καθώς και με την παρουσίαση video χειρουργικών επεμβάσεων.  Στο πέρας της θεματικής ενότητας οι φοιτητές θα συμμετέχουν σε διαδραστική συζήτηση κλινικών περιστατικών. Η ενότητα θα ολοκληρωθεί με τη συγκριτική αποτίμηση της βιβλιογραφίας.


Καλοήθεις παθήσεις του πρωκτού (αιμορροϊδοπάθεια, ραγάδα, απόστημα, συρίγγιο)

  • Περιεχόμενο μαθήματος

1. Aνατομική και παθοφυσιολογική βάση των αιμορροΐδων 
2. Διαγνωστική προσπέλαση αιμορροϊδοπάθειας             
3.  Κλινική εικόνα και ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης. Πρόληψη και συντηρητική αντιμετώπιση      
4. Χειρουργικές τεχνικές. Αναλυτική παρουσίαση
5. Μη χειρουργικές επεμβατικές θεραπείες. Αποτελέσματα και επιπλοκές χειρουργικών τεχνικών
6. Παθοφυσιολογία και κλινική εικόνα ραγαδικού συνδρόμου,   
7. Θεραπεία ραγαδικού συνδρόμου
8. Περιεδρικό απόστημα: Ορισμός, Ταξινόμηση, Αιτιολογία, Κλινική εικόνα, Διάγνωση, Αντιμετώπιση
9.Περιεδρικό συρίγγιο. Ορισμός, Ταξινόμηση, Κλινική εικόνα, Διάγνωση, Α
10. Αντιμετώπιση περιεδρικών συριγγίων: Χειρουργικές τεχνικές
11. Αντιμετώπιση περιεδρικών συριγγίων. Άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης 12. 12. Ορθοκολπικό συρίγγιο
13. Κύστη κόκκυγος – Πυώδης ιδρωταδενίτιδα
14. Γάγγραινα Fournier
15. Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα πρωκτού – περιπρωκτικής χώρας

  • Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει εξειδικευμένες γνώσεις στην αντιμετώπιση των καλοήθων παθήσεων του πρωκτού.
Στη συγκεκριμένη ενότητα θα παρουσιαστούν τα τελευταία δεδομένα που αφορούν στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδικής νόσου και θα αξιολογηθούν όλες οι σύγχρονες αλλά και οι παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές. Στη συγκεκριμένη ενότητα οι φοιτητές θα αποκτήσουν γνώσεις στην αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων και νοσημάτων και θα τους παρουσιαστούν τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα στην αντιμετώπιση του ραγαδικού συνδρόμου. Θα παρουσιαστούν λεπτομερή δεδομένα για την ταξινόμηση, αιτιολογία, κλινική εικόνα, διάγνωση και αντιμετώπιση του περιεδρικού αποστήματος και του περιεδρικού συριγγίου. Στη συγκεκριμένη ενότητα μαθημάτων οι φοιτητές θα έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα, της γάγγραινας  Fournier , ενώ θα αποκτήσουν εξειδικευμένη γνώση για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα πρωκτού.


Πρόπτωση ορθού

  • Περιεχόμενο μαθήματος

1. Ολική πρόπτωση ορθού: Oρισμός, παθοφυσιολογία, κλινική εικόνα, διαγνωστική προσπέλαση
2. Ολική πρόπτωση ορθού: Χειρουργική θεραπεία
3. Παρουσίαση περιστατικών

  • Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την πρόπτωση ορθού. Θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα είδη των χειρουργικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της πρόπτωσης, ενώ θα παρουσιαστούν τα δεδομένα σύγκρισης των διακοιλιακών και περινεϊκών επεμβάσεων.


Λειτουργικές διαταραχές του παχέος εντέρου και της Ορθοπρωκτικής Περιοχής

  • Περιεχόμενο μαθήματος

1.  Λειτουργική ανατομία παχέος εντέρου
2.  Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου 
3. Δυσκοιλιότητα - Ψευδοαπόφραξη
4. Ανατομική βάση της ακράτειας κοπράνων και της αποφρακτικής δυσχεσίας
5. Φυσιολογία κινητικότητας ορθοπρωκτικής περιοχής
6. Ακράτεια κοπράνων: Αιτιολογία, παθοφυσιολογία, κλινική εικόνα. Διερεύνηση  και  αντιμετώπιση (συντηρητική – επεμβατική)
7.  Σύνδρομο αποφρακτικής δυσκοιλιότητας / δυσχεσίας
Παθοφυσιολογία, κλινική εικόνα, μέθοδοι λειτουργικής μελέτης
Μέθοδοι απεικονιστικής μελέτης Συντηρητική κι επεμβατική προσέγγιση
8. Σύνδρομο αποφρακτικής δυσκοιλιότητας / δυσχεσίας
Mανομετρία / Bιοανάνδραση / Aφοδευόγραμμα / Xειρουργικές τεχνικές
9. Δυσσυνέργεια αφόδευσης
10. Σύνδρομο αποφρακτικής δυσκοιλιότητας / δυσχεσίας
11. Συζήτηση περιστατικών

  • Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων της συγκεκριμένης ενότητας η φοιτητές θα έχουν αποκτήσει εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με τις λειτουργικές διαταραχές Παχέος Εντέρου και ορθοπρωκτικής περιοχής. Οι φοιτητές θα έχουν διδαχθεί τις λειτουργικές διαταραχές που συνεπάγονται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η δυσκοιλιότητα με την παρουσίαση των πιο σύγχρονων δεδομένων και μέσω διαδραστικής συζήτησης κλινικών περιστατικών. Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστούν δεδομένα που ισχύουν για τις λειτουργικές διαταραχές της ορθοπρωκτικής περιοχής και πιο συγκεκριμένα για την ακράτεια κοπράνων και την αποφρακτική δυσχεσία. Θα αναλυθούν η αιτιολογία και η παθοφυσιολογία της ακράτειας και θα παρουσιαστούν οι μέθοδοι συντηρητικής και επεμβατικής θεραπείας. Επίσης οι φοιτητές θα αποκτήσουν γνώσεις που αφορούν την παθοφυσιολογία, τις μεθόδους λειτουργικής μελέτης, την απεικονιστική διερεύνηση καθώς και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις για το σύνδρομο αποφρακτικής δυσκοιλιότητας. Επίσης οι φοιτητές θα αποκτήσουν γνώσεις για τη δυσυνέργεια της αφόδευσης και θα τους δοθεί η δυνατότητα ελέγχου της αποκτηθείσας γνώσης μέσω συζήτησης κλινικών περιστατικών.


Επείγουσες καταστάσεις

  • Περιεχόμενο μαθήματος

1. Επείγουσες καταστάσεις (από την μεριά του γαστρεντερολόγου)
2. Τραύμα παχέος εντέρου – ορθού

  • Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων από τη μεριά του γαστρεντερολόγου, ενώ θα αναλυθεί η αντιμετώπιση του τραύματος παχέος εντέρου – ορθού.


Μεθοδολογία της έρευνας

  • Περιεχόμενο μαθήματος

- Είδη Έρευνας
- Αξιολόγηση Ιατρικών άρθρων-Ιατρικών περιοδικών
- Μεθοδολογία της Έρευνας
- Αναζήτηση βιβλιογραφίας
-Πως γράφεται ένα ιατρικό άρθρο
-Πως παρουσιάζεται μία ιατρική έρευνα

  • Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν μάθει να σχεδιάζουν, να πραγματοποιούν έρευνες, να αναλύουν και επεξεργάζονται τα δεδομένα τους, αλλά και να είναι σε θέση να εκτιμούν την ποιότητα και τα ευρήματα άλλων ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν από διάφορους άλλους επιστήμονες. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις αρχές της επιστημονικής έρευνας, στις διαφορετικές επιστημολογικές προσεγγίσεις στην έρευνα, στους τρόπους οργάνωσης, σχεδιασμού και διεξαγωγής της επιστημονικής έρευνας, στις τεχνικές συλλογής και ανάλυσης των δεδομένων, στην αναζήτηση και συγκέντρωση του βιβλιογραφικού υλικού, καθώς και στην ιδιαίτερη μορφή συγγραφής ερευνητικών εκθέσεων και δημοσιεύσεων. Επιπλέον, οι φοιτητές θα έχουν μάθει τη χρήση των βασικών κανόνων στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων.

Ημέρες για την λήξη υποβολής αιτήσεων...

... έως 30.06.2023 ...

Περισσοτερα..