Ακαδ. έτος 2023-2024
ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ/ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΤΡΑΥΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Έναρξη μαθημάτων και κλινικών ασκήσεων τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023
v Διαλέξεις-Ασκήσεις
Το μάθημα «Ορθοπαιδική Χειρουργική» διδάσκεται σε 2 εξάμηνα:
· 7ο εξάμηνο Ορθοπαιδικής : Παθήσεις του Μυοσκελετικού συστήματος.
· 8ο εξάμηνο Ορθοπαιδικής : Τραύμα του Μυοσκελετικού συστήματος.
Διαλέξεις
Οι διαλέξεις γίνονται κάθε Δευτέρα και ώρα 13.00-15.00 στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΛ, στο ισόγειο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Η συμμετοχή στις διαλέξεις είναι υποχρεωτική, με δικαίωμα 2 απουσιών, και ελέγχεται. Οι παρουσίες λαμβάνονται μέχρι τις 13.15. Εφόσον η προσέλευση γίνεται μετά τις 13.15, δεν λαμβάνεται η παρουσία.
Ασκήσεις
1) Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται σε ομάδες των 4 ατόμων στην κλινική, Ε.Ι., Τ.Ε.Π. και ενδοκλινικό μάθημα ως εξής:
- Συμμετοχή στα ενδοκλινικά μαθήματα στη βιβλιοθήκη της Ορθοπαιδικής Κλινικής: κάθε Δευτέρα και ώρα 8.00-10.00, ομάδα των 4 ατόμων.
- Άσκηση στην κλινική: κάθε Δευτέρα και ώρα 10.00-12.00, ομάδα των 4 ατόμων.
- Άσκηση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ή στα Εξωτερικά Ιατρεία κάθε Δευτέρα και ώρα 10.00-12.00, ομάδα των 4 ατόμων.
- Άσκηση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κάθε Παρασκευή, Σάββατο ή Κυριακή (αναλόγως εφημερίας) και ώρες 8.00-14.00 ή 16.00-22.00, ομάδες των 4 ατόμων.
- Άσκηση στο χειρουργείο, ομάδα των 2 ατόμων, σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο Καθηγητή της ομάδας χειρουργείου.
Όσον αφορά τις παρουσίες στο χειρουργείο, οι φοιτητές χωρίζονται σε ομάδες των 27 ατόμων και ένας εκπρόσωπος της κάθε ομάδας συνεννοείται με τον αντίστοιχο επιβλέποντα Καθηγητή (Θ. Καραχάλιο, Ζ. Νταϊλιάνα, Σ, Βαρυτιμίδη, Μ. Χαντέ) για τις ημερομηνίες χειρουργείων και την παρουσία 2 ατόμων μόνο σε κάθε επέμβαση. Κάθε φοιτητής πρέπει να έχει τουλάχιστον 1 παρουσία στο χειρουργείο.
2) Οι υποχρεώσεις των φοιτητών περιλαμβάνουν
· μία (1) υποχρεωτική παρουσία στην κλινική ανά εξάμηνο (μέγιστος αριθμός φοιτητών: 4),
· μία (1) υποχρεωτική παρουσία στα ενδοκλινικά μαθήματα ανά έτος (μέγιστος αριθμός φοιτητών: 4),
· μία (1) υποχρεωτική παρουσία στα Εξωτερικά Ιατρεία (Ε.Ι.) ανά εξάμηνο (μέγιστος αριθμός φοιτητών: 4),
· μία (1)-δύο (2) υποχρεωτικές παρουσίες στο τμήμα επειγόντων (ΤΕΠ) ανά εξάμηνο, σύνολο 3 υποχρεωτικές παρουσίες στο ΤΕΠ ανά έτος (μέγιστος αριθμός φοιτητών στα ΤΕΠ: 4),
· μία (1) υποχρεωτική παρουσία στο χειρουργείο ανά εξάμηνο, σε συνεννόηση με το υπεύθυνο μέλος ΔΕΠ (μέγιστος αριθμός φοιτητών ανά αίθουσα χειρουργείου: 2).
· Εκτός από τη συμμετοχή στις διαλέξεις και τις κλινικές ασκήσεις, υποχρεωτική είναι η παρουσία στα απογευματινά μετεκπαιδευτικά σεμινάρια (ώρες 4.00μμ-8.00μμ) που διοργανώνονται από την Ορθοπαιδική Κλινική σε τακτές ημερομηνίες και αφορούν επιστημονικές συναντήσεις με προσκεκλημένους ομιλητές επιστήμονες διεθνούς κύρους. Για το τρέχον εξάμηνο, υποχρεωτική είναι η συμμετοχή των φοιτητών στο απογευματινό μετεκπαιδευτικό σεμινάριο (ώρες 4.00μμ-8.00μμ) της Ορθοπαιδικής κλινικής με προσκεκλημένο ομιλητή Prof. Dr. med. R. Becker, MD τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 16.00. Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση με το πρόγραμμα και τον χώρο διεξαγωγής της ημερίδας.
3) Βεβαίωση παρουσιών
Η παρουσίες θα δηλώνονται στην ειδική κάρτα παρουσιών.
Παρακαλούμε να παραλάβετε την ειδική κάρτα παρουσιών κλινικών ασκήσεων από τη γραμματεία της Ορθοπαιδικής κλινικής στο ΠΓΝΛ (Β πτέρυγα, 3ος όροφος) τις ημέρες Δευτέρα και Τρίτη, 2 & 3 Οκτωβρίου 2023, και ώρες 8.00-15.00 (Τετάρτη-Παρασκευή 4-6 Οκτωβρίου η γραμματεία θα είναι κλειστή). Για την ειδική κάρτα, πρέπει να προσκομίσετε -οπωσδήποτε- πρόσφατη φωτογραφία σας. Χωρίς φωτογραφία, δεν θα παραλαμβάνετε την κάρτα.
Για τον έλεγχο τον παρουσιών στην πρώτη διάλεξη, Δευτέρα 2/10/2023 και ώρα 13.00 στο αμφιθέατρο του ΠΓΝ Λάρισας, πρέπει να έχετε μαζί σας τη φοιτητική σας ταυτότητα, προκειμένου να γίνεται η ταυτοποίηση με την αντίστοιχη λίστα που εστάλη από τη γραμματεία του Τμήματος.
Οι ομάδες που έχουν κλινική άσκηση τη Δευτέρα 2/10/2023 (δηλ. οι ομάδες 1,2,3,4,5 & 6) παρακαλούμε να παραλάβουν την ειδική κάρτα παρουσιών κλινικών ασκήσεων την Πέμπτη-Παρασκευή 28 & 29 Σεπτεμβρίου (οπωσδήποτε προσκομίζοντας πρόσφατη φωτογραφία).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι παρουσίες στις ασκήσεις/ενδοκλινικά μαθήματα βεβαιώνονται με υπογραφή του μέλους ΔΕΠ ή επιμελητή ΕΣΥ που είναι υπεύθυνο για την κάθε άσκηση ΜΟΝΟ στην ειδική κάρτα παρουσιών και ΜΟΝΟ την ημέρα της άσκησης.
Ø Υπογραφές από ειδικευόμενους ΔΕΝ θα γίνονται δεκτές και η άσκηση θα επαναλαμβάνεται.
v Λοιπές διευκρινίσεις
- Οι φοιτήτριες/ες που θα παρακολουθήσετε το μάθημα, παρακαλούμε ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ECLASS ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ, για να λαμβάνετε τις σχετικές ανακοινώσεις και ενημερώσεις. Στην αίτησή σας στο eclass πρέπει να διευκρινίζετε ότι είστε φοιτητές του 7ου εξ (ή 4ου έτους) ή παλαιότερο εξαμήνου που θα παρακολουθήσετε το μάθημα, ή φοιτητής που χρωστάτε το μάθημα.
- Επίσης, παρακαλούμε να γνωστοποιήσετε τον εκπρόσωπο/τους εκπροσώπους του έτους στο mail ortho-uth@uth.gr
- Οι φοιτήτριες/ες παλαιότερων εξαμήνων που θα παρακολουθήσετε στο τρέχον εξάμηνο το μάθημα ΠΑΘΗΣΕΙΣ του ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΎ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ και στο εαρινό το ΤΡΑΥΜΑ του ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, παρακαλούμε να το γνωστοποιήσετε στο mail ortho-uth@uth.gr, μέχρι την Κυριακή 1/10/2023, προκειμένου να σας συμπεριλάβουμε σε ομάδα κλινικής άσκησης.
- Σε περίπτωση που επιθυμείτε (ή προκύψει) να πραγματοποιήσετε αμοιβαία αλλαγή με συμφοιτητή σας από άλλη ομάδα, παρακαλούμε να υποβάλετε το συγκεκριμένο αίτημα στο mail της γραμματείας της Ορθοπαιδικής κλινικής, ortho-uth@uth.gr
- Τέλος, για όλα τα θέματα/ερωτήματα/απορίες που προκύπτουν και αφορούν τη φοίτησή σας στην Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρακαλούμε να στέλνετε mail στο ortho-uth@uth.gr
Επισυνάπτoνται:
Σας ευχόμαστε καλή ακαδημαϊκή χρονιά!
Από τη γραμματεία της Ορθοπαιδικής Κλινικής
|