-->

ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- ένας σημαντικός συνεργάτης σε νέα έρευνα σχετικά με την πρόληψη των επιπλοκών μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τμήμα Ιατρικής

17.09.2015

 

 

 

  

Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: ένας σημαντικός συνεργάτης σε νέα έρευνα σχετικά με την πρόληψη των επιπλοκών μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

29  Ιουνίου 2015

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα σε ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στο πλαίσιο του προγράμματος Horizons 2020: την μελέτη PRECIOUS. Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και την δεύτερη αιτία μακροπρόθεσμης αναπηρίας. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως λοιμώξεις και πυρετό. Οι επιπλοκές αυτές συνδέονται στενά με αυξημένο κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας. Η μελέτη PRECIOUS θα εξετάσει κατά πόσον μία φαρμακολογική στρατηγική με στόχο την πρόληψη των πιο συχνών επιπλοκών σε ηλικιωμένους ασθενείς με οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ή μακροπρόθεσμης αναπηρίας.

Η μελέτη

Το ποσό των 6.000.000 ευρώ έχει ανατεθεί στην ερευνητική ομάδα της PRECIOUS για την εκτέλεση της για τα επόμενα 5 χρόνια. Το έργο περιλαμβάνει την Ελλάδα καθώς και 10 άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η μελέτη PRECIOUS θα εντάξει περίπου 3.800 ασθενείς σε 80 νοσοκομεία. Ασθενείς ηλικίας 66 χρόνων και άνω θα τυχαιοποιήθουν να λάβουν είτε φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των επιπλοκών κατά τις πρώτες τέσσερις ημέρες της νοσηλείας τους, είτε την συνήθη αγωγή.

Η ερευνητική ομάδα της PRECIOUS έχει ως επικεφαλής τον Καθηγητή Bart Van Der Worp του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης (Ολλανδία), ενώ την μελέτη στην Ελλάδα θα συντονίσει ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιος Ντάιος.

Όπως αναφέρουν οι δύο ερευνητές εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας της PRECIOUS, «ελπίζουμε ότι με μια προληπτική θεραπεία με φθηνά και ασφαλή φάρμακα, οι πιθανότητες για καλή ανάρρωση και αποφυγή της αναπηρίας μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θα αυξηθούν. Αυτή η απλή και προσιτή θεραπευτική στρατηγική θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει σε ετήσια βάση κατά περίπου 25,000 τους ηλικιωμένους Ευρωπαίους οι οποίοι θα πεθάνουν ή θα μείνουν ανάπηροι ως αποτέλεσμα αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος.»

Σχετικά με την Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:

Η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από το 2000 και εκτείνεται σε 2 πτέρυγες του Νοσοκομείου. Εκτός από το σημαντικό κλινικό και εκπαιδευτικό έργο, επιδεικνύει πλούσια ερευνητική δραστηριότητα τόσο στο γενικότερο πεδίο της Παθολογίας όσο και ειδικότερα σε ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Έχει συμμετέχει σε πληθώρα ερευνητικών μελετών τόσο ως ερευνητικό κέντρο, όσο και ως εθνικό συντονιστικό κέντρο.

Σχετικά με το Horizons 2020

To Horizons 2020 είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διαθέσιμους πόρους περίπου € 80 δισεκατομμυρίων για πάνω από 7 χρόνια (2014-2020). Υπόσχεται σημαντικές ανακαλύψεις, παγκόσμιες πρωτιές και μεταφορά σημαντικών ιδεών από το εργαστήριο στην αγορά.

Πληροφορίες – εκδήλωση ενδιαφέροντος

Για πληροφορίες σχετικά με την  μελέτη PRECIOUS και εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιο Ντάιο (gntaios@med.uth.gr).