Η κλινική μας

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Διευθυντής: Καθηγητής Γεώργιος Ν. Νταλέκος

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (ελληνικάenglish)

Η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από το 2000 και εκτείνεται σε 2 πτέρυγες του Νοσοκομείου (επίσημος αριθμός κλινών 44).

Εξυπηρετεί ασθενείς από τη Θεσσαλία και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ασθενείς από όλη την Ελλάδα, που χρειάζονται κυρίως τριτοβάθμια περίθαλψη σε ιδιαίτερα νοσήματα όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα του ήπατος, οι ειδικές λοιμώξεις, ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας και άλλα αυτοάνοσα ή αυτοφλεγμονώδη νοσήματα και σύνδρομα.

Η Παθολογική Κλινική εκτελεί 15 (δεκαπέντε) 24ωρες γενικές εφημερίες ανά μήνα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) της Κλινικής όπου εξετάζονται κατά μέσο όρο 17000 ασθενείς κατ’ έτος (περίπου 4.000 – 4.500 ασθενείς εισάγονται κατ’ έτος για νοσηλεία), ενώ αποδέχεται καθημερινά ασθενείς από την ευρύτερη Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αλλά και εκτός αυτής.

  • Στο Εξωτερικό Ηπατολογικό Ιατρείο εξετάζονται περισσότεροι από 5.000 ασθενείς κατ’ έτος. Το Ιατρείο λειτουργεί τρεις φορές εβδομαδιαίως και παρακολουθούνται ασθενείς με νοσήματα του ήπατος από όλη την Ελλάδα.
  • Από τον Οκτώβριο του 2009 λειτουργεί μέσα στο χώρο της Παθολογικής Κλινικής Τμήμα Ελαστογραφίας.Η τεχνική της ελαστογραφίας με υπερήχους (FibroScan) χρησιμοποιείται για την ποσοτική εκτίμηση της ηπατικής ίνωσης με έναν εντελώς μη επεμβατικό και ανώδυνο τρόπο και επιπλέον στα πλαίσια της διαδοχικής εξέτασης, δείχνει την πρόοδο, τη στασιμότητα ή την υποτροπή της ίνωσης.
  • Στο Εξωτερικό Ιατρείο Υπέρτασης, το οποίο λειτουργεί άπαξ εβδομαδιαίως, εξετάζονται και παρακολουθούνται περί τους 1000 ασθενείς κατ’ έτος.
  • Στο Εξωτερικό Ιατρείο Παρακολούθησης και Αποκατάστασης Αγγειακών Συμβαμάτων, το οποίο λειτουργεί κάθε Τρίτη, παρακολουθούνται ασθενείς με αγγειακά συμβάματα όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και φλεβικές θρομβώσεις, με ιδιαίτερη εστίαση στην δευτερογενή πρόληψη και τη φυσική αποκατάσταση.
  • Στο Εξωτερικό Ιατρείο Αντιμετώπισης προβλημάτων από τη χρήση αλκοόλ – ΙΑΤΡΕΙΟ ALKO (3ο Πανελλαδικά), το οποίο πραγματοποιείται σε στενή από κοινού συνεργασία με την Ψυχιατρική Κλινική του Παν/μίου Θεσσαλίας, παρακολουθούνται άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ και υποστηρίζεται η απεξάρτησή τους.
  • Στο Εξωτερικό Παθολογικό Ιατρείο, το οποίο πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη, εξετάζονται και παρακολουθούνται συστηματικά ασθενείς με νοσήματα τα οποία ανήκουν στο ευρύτατο φάσμα της Παθολογίας.