Παπάνας Νικόλαος

Θέση: Καθηγητής Παθολογίας ΔΠΘ
Κατηγορία: Διδάσκοντες, Καθηγητές/τριες

Ο Νικόλαος Παπάνας είναι Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδους Διαβήτη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του ΔΠΘ.

Εξειδικεύθηκε στο Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές αυτού στο Διαβητολογικό Κέντρο και την Κλινική Διαβητικού Ποδιού του Νοσοκομείου King’s College Hospital, London, όπως και στο Γερμανικό Κέντρο Διαβήτη του Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ Γερμανίας. Με το τελευταίο διατηρεί συνεχή ερευνητική συνεργασία.

Έχει περισσότερες από 370 δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή περιοδικά και υπηρετεί στη συντακτική επιτροπή 90 διεθνών περιοδικών. Είναι αρχισυντάκτης (Editor in Chief) του διεθνούς περιοδικού The International Journal of Lower Extremity Wounds. Διαθέτει εμπειρία ως αρχισυντάκτης περιοδικών, καθότι ήταν υπεύθυνος για 10 ειδικά τεύχη (special issues) διεθνών και 1 ειδικό τεύχος Ελληνικού περιοδικού. Επίσης έχει συμμετάσχει με πλήθος ανακοινώσεις και ομιλίες σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια, και έχει επανειλημμένα διατελέσει κριτής εργασιών έπειτα από πρόσκληση σε έγκυρα ξένα περιοδικά. Την τελευταία τριετία διακρίθηκε μεταξύ των 20 πρώτων κριτών (reviewers) από τον οίκο αξιολόγησης Publons.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας. Υπηρετεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας εργασίας Σακχαρώδης Διαβήτης και Νευρικό Σύστημα της Γερμανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (DDG) από το 2012, και ως Αντιπρόεδρος και της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων του Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και τυγχάνει τώρα Πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου αυτής. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου και τώρα υπηρετεί ως Πρόεδρος της ομάδας εργασίας Diabetic Foot Study Group (DFSG) της European Association for the Study of Diabetes (EASD). Υπηρετεί ως μέλος της επιτροπής για το σακχαρώδη διαβήτη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) του Υπουργείου Υγείας.

Από τον Απρίλιο του 2017 είναι επισκέπτης καθηγητής στο Γερμανικό Κέντρο Διαβήτη του Ντίσελντορφ. Είναι επίτιμο μέλος της Εταιρείας Διαβητολογίας Κύπρου (ΕΔΙΚΥ) και της Ουγγρικής Διαβητολογικής Εταιρείας (MDT)