Τεντολούρης Νικόλαος

Θέση: Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ
Κατηγορία: Διδάσκοντες, Διευθυντές/τριες, Καθηγητές/τριες

Καθηγητής Παθολογίας

Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»,

Αγίου Θωμά 17, 115 27, Αθήνα

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ

Oκ. Νικόλαος Τεντολούρης έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986 και τον τίτλο της ειδικότητας στην Εσωτερική Παθολογία το 1997.

Εργάστηκε ερευνητικά και κλινικά στον τομέα του σακχαρώδη διαβήτη, των μεταβολικών και ενδοκρινικών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Manchester (Manchester Royal Infirmary) στη Μ. Βρετανία.

Έλαβε τη μετεκπαίδευση στο σακχαρώδη διαβήτη από το ΚΕΣΥ το 2000 και τον τίτλο της εξειδίκευσης στο σακχαρώδη διαβήτη το 2019.

Εργάστηκε ως Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ., κατόπιν ως Λέκτορας, Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής και από το 2018 ως Καθηγητής στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α. Λαϊκό.

Από το 2007 είναι Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου στο ίδιο Νοσοκομείο. Συμμετέχει στην εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών στην Παθολογία και των ιατρών Παθολόγων που είναι επίσημα αποσπασμένοι από το Υπουργείο Υγείας για εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη.

Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές και οργανωτικές επιτροπές πολλών διεθνών και Ελληνικών συνεδρίων, είναι μέλος του Editorial Board σε 4 διεθνή ιατρικά περιοδικά και σύμβουλος-κριτής σε 84 διεθνή περιοδικά, μεταξύ των οποίων το BMJ, Diabetes Care, Diabetes κ.λ.π. Είναι Συντονιστής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Σακχαρώδης Διαβήτης-Παχυσαρκία».

Στο ερευνητικό του έργο περιλαμβάνονται περισσότερες από 260 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά που έχουν περισσότερες από 10.000 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία.

Το συγγραφικό έργο περιλαμβάνει συμμετοχή σε 8 Διεθνή και 7 Ελληνικά πολυσυγγραφικά ιατρικά συγγράμματα σχετικά με το σακχαρώδη διαβήτη.

Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας και διετέλεσε επανειλημμένα μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας μελέτης παθήσεων διαβητικού ποδιού, Secretary του Diabetic Foot Study Group (DFSG) και μέλος του ΔΣ του EASD 2016-2018.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον-κλινικό και ερευνητικό-στην αντιμετώπιση της διαβητικής νευροπάθειας και των προβλημάτων του διαβητικού ποδιού.