Πτέρυγες Μαιευτικής (28 κλίνες)

image post

Στο Τμήμα Παθολογίας της Κυήσεως νοσηλεύονται έγκυες με κάποια παθολογική κατάσταση του εμβρύου ή της εγκύου. Συνήθεις παθολογικές καταστάσεις που αντιμετωπίζονται είναι η υπέρταση της κύησης, η προεκλαμψία, η πρόωρη και η πρώιμη-πρόωρη ρήξη των εμβρυικών υμένων, ο επαπειλούμενος πρόωρος τοκετός, η ανεπάρκεια του τραχηλικού στομίου, λοιμώδεις καταστάσεις κατά την κύηση (τοξοπλάσμωση, ανεμευλογιά), έγκυες με συστηματικές νόσους, κυήσεις που επιπλέκονται με ανοσοποίηση Rh, κ.α. .

Στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής ελέγχονταν υπερηχογραφικά όλες οι έγκυες γυναίκες της περιοχής ευθύνης του Νοσοκομείου κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους (11-14 weeks anomaly scan, nuchal translucency) -περίπου 3500 ανά έτος-, γινόταν υπερηχογραφική παρακολούθηση όλων των κυήσεων υψηλού κινδύνου (Biometry Scans, Amniotic Fluid Index, Umbilical Cord Dopplers, Middle Cerebral Artery Dopplers, Ductus Venosus Dopplers, Uterine Artery Dopplers) και εκτελούνταν, σε συνεργασία με το Τμήμα Υπερήχων του 10 Νοσοκομείου, όλα τα υπερηχογραφήματα κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα δε εκείνα στα οποία είχαν διαγνωστεί στο Τμήμα Υπερήχων εμβρυϊκές ανωμαλίες (19-23 Weeks Anomaly Scans).
Στο Τμήμα αυτό επίσης, εκτελούνταν και οι επεμβάσεις για τη διάγνωση των εμβρυϊκών χρωμοσωμικών ανωμαλιών καθώς και οι θανατώσεις εμβρύων που είχαν διαγνωστεί με ανωμαλίες, που είναι ασύμβατες με τη ζωή (CVS, Amniocentesis, Fetocide).

Στο Τμήμα Λεχωΐδων νοσηλεύονται οι λεχωΐδες γυναίκες μετά τις πρώτες δύο ώρες από τον τοκετό. Επίσης, φιλοξενούνται τα νεογνά δίπλα στις μητέρες τους (room in).

Οι ασθενείς, που εισάγονται, προέρχονται αφ’ ενός από τα τακτικά Εξωτερικά ιατρεία και αφ’ ετέρου από τα έκτακτα ιατρεία ή είναι διακομιδές από άλλες Κλινικές της Κεντρικής Ελλάδος και της Μακεδονίας (Θεσσαλία, Κατερίνη, Λαμία).