Γουργουλιάνης Κωνσταντίνος

Γουργουλιάνης Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιδρυτής  και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Διετέλεσε Αντιπρύτανης και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών το έτος 1982. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: «Η κατανομή των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στο όργανα του ανοσολογικού μηχανισμού (πειραματική μελέτη σε επίμυες)», η οποία τελείωσε το 1985 με βαθμό άριστα. Απέκτησε την ειδικότητα της Πνευμονολογίας το 1989.

Συμμετείχε ως ερευνητής ή ως επιστημονικός υπεύθυνος σε 50 ερευνητικά προγράμματα ενώ έχει επιβλέψει περισσότερες από 30 διδακτορικές διατριβές οι 20 από τις οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών Εθνικών και Διεθνών Συνεδρίων, κριτής σε διεθνή ιατρικά επιστημονικά περιοδικά και μέλος εθνικών και διεθνών επιστημονικών ενώσεων.

Ο Καθηγητής Κ. Γουργουλιάνης έχει δημοσιεύσει από το 1990 μέχρι σήμερα περίπου 370 δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά, άλλες 300 σε ελληνικά ιατρικά περιοδικά, 50 ειδικά άρθρα με σύνολο περίπου 8000 αναφορές στο έργο του.

Βιβλία του διδάσκονται στις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον του είναι η ιστορία της ιατρικής, η κοινωνική διάσταση της φυματίωσης, η μελέτη των επιδημιών στη χώρα μας, η παθοφυσιολογία των νοσημάτων του υπεζωκότα, το άσθμα, οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο και η Χρόνια αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Πέντε τουλάχιστον βιβλία του έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα που απευθύνονται στο κοινό.