Βέμμος Ν. Κωνσταντίνος

Βέμμος Ν. Κωνσταντίνος

τ. Διευθυντής της Μονάδας Οξέων Εγκεφαλικών, Θεραπευτικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» E-Mail:

Ο Κωνσταντίνος Ν. Βέμμος είναι Παθολόγος, με εξειδίκευση και αποκλειστικό ενδιαφέρον από το 1989 στην πρόληψη και θεραπεία των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (Stroke Medicine)

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1974, μετά από εισαγωγικές εξετάσεις το 1968.

Απέκτησε την ειδικότητα Παθολογίας στην Θεραπευτική κλινική το 1981.

Εκπαιδεύτηκε για ένα έτος στην Καρδιολογία στην ίδια κλινική (1982).

Υπηρέτησε στη Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο “Aλεξάνδρα” για 34 έτη από το 1978 μέχρι το 2012 σαν ειδικευόμενος, εσωτερικός βοηθός, επιμελητής και εν συνεχεία Διευθυντής ΕΣΥ.

Κατά τα έτη 1991-1992 εκπαιδεύτηκε στη Νευρολογική Κλινική (Stroke Service Fellow) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου New England Medical Center, TUFTS University, USA, με αντικείμενο τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Το 1989 υπό την εποπτεία του καθηγητή κ. Μουλόπουλου, ιδρύθηκε στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» η 1η  μονάδα εγκεφαλικών στην Ελλάδα, η κλινική ευθύνη της οποίας ανατέθηκε στον κ. Βέμμο.

Η μονάδα αναδιοργανώθηκε το 1992 υπό την επίβλεψη του κ. Βέμμου. Από το 1992 μέχρι το 2012 ήταν Διευθυντής της  Mονάδας Oξέων Aγγειακών Eγκεφαλικών Eπεισοδίων της Θεραπευτικής Kλινικής του Nοσοκομείου “Aλεξάνδρα”.  Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, νοσηλεύτηκαν περισσότεροι από 7.000 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τακτικό μέλος των εταιρειών European Stroke Organization και World Stroke Organization.

Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας “Hellenic Cardiovascular Research Society”, συν-διευθυντής σύνταξης του περιοδικού “HEART VESSELS & BRAIN” και συνδιοργανωτής του συνεδρίου “Heart, Vessels & Stroke”.

Εκλεχθείς πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών (Hellenic Stroke Organization) από το έτος 2015 μέχρι και σήμερα.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική αγωγή (ΙΜΕΘΑ) και μέλος του ΔΣ. Συμμετέχει στο editorial board του περιοδικού Cerebrovascular Diseases.

Είναι συγγραφέας ή συμμετείχε στη συγγραφή πλέον των 161 επιστημονικών άρθρων στη διεθνή βιβλιογραφία με περισσότερες από 5.000 αναφορές.

Σημαντική προσφορά στη διεθνή βιβλιογραφία με αρκετά άρθρα στη μελέτη της αρτηριακής πίεσης στην οξεία φάση εγκεφαλικών με 2 αναφορές στις τελευταίες Αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Καθιερωμένες διεθνώς μελέτες επίσης είναι 2 stroke registries: a) Arcadia Stroke Registry a population study και b) The Athens Stroke Registry (>90 άρθρα στη διεθνή βιβλιογραφία).

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια με περισσότερες των 200 επιστημονικών ανακοινώσεων και έχει δώσει τα τελευταία έτη πλέον των 300 διαλέξεων με θέμα τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Κύρια θέματα της επιστημονικής του έρευνας είναι: οξεία φάση και οργάνωση αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων, επιδημιολογία των εγκεφαλικών, παράγοντες κινδύνου και εγκεφαλικά, κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικά, δείκτες πρόγνωσης οξέων εγκεφαλικών, κλπ.

Είναι ακόμα κριτής σε πολλά διεθνή ιατρικά περιοδικά (Stroke, Neurology, International J of Stroke, Eur. J Neurol, Cerebrovasc. Dis, κλπ) και έχει συγγράψει κεφάλαια επιστημονικών συγγραμμάτων καθώς και μεγάλο αριθμό άρθρων σε περιοδικά και εφημερίδες.

Περιγραφή: Διδάσκων