Βλαχάκη Ευθυμία

Βλαχάκη Ευθυμία

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αιματολογίας-Αιμοσφαιρινοπαθειών, ΑΠΘ

Email: efivlachaki@.yahoo.gr

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκα στην Καβάλα. Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νίκης όπου είχα εισαχθεί μετά από πανελλήνιες εξετάσεις (1982-88). Ειδικεύτηκα στην Αιματολογία στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεαγένειο Θες/νίκης (1992-96).

Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας μου στην Αιματολογική κλινική του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θες/νίκης Θεαγένειο απέκτησα αρκετή εμπειρία τόσο στην εργαστηριακή αιματολογία ( εκτίμηση επιχρίσματος περιφερικού αίματος, μυελού, ανοσοφαινότυπο περιφερικού αίματος και μυελού.  καλλιέργειες των αιμοποιητικών κυττάρων ) όσο και στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών (λευχαιμίες, λεμφώματα, πολλαπλούν μυέλωμα).

Το 2002 ορκίστηκα διδάκτορας του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.. Εργάστηκα ως Επιμελήτρια Β Αιματολογίας στο Νοσοκομείο Βέροιας, Παπαγεωργίου, Άγιος Παύλος και Ιπποκράτειο Θες/νίκης. Το 2010 εκλέχτηκα Λέκτορας Αιματολογίας του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ. Το 2015 εκλέχτηκα Επίκουρη Καθηγήτρια και το 2021 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αιματολογίας-Αιμοσφαιρινοπαθειών. Εργάζομαι στη Β Παθολογική κλινική, ΑΠΘ,  στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θες/νίκης και είμαι υπεύθυνη της Μονάδας Μεσογειακής και Δρεπανοκυτταρικής αναιμίας και του Αιματολογικού τμήματος της Β Παθολογικής κλινικής.  Τα 20 και πλέον έτη της εργασίας μου ως ειδικός αιματολόγος ασχολούμαι με όλο το φάσμα των καλοηθών και κακοηθών περιστατικών της αιματολογίας.

Μετεκπαιδεύτηκα στη Μοριακή Βιολογία στο Νοσοκομείο Saint George΄s του Λονδίνου (2005) και στη δρεπανοκυτταρική νόσο στο Νοσοκομείο Homerton του Λονδίνου (2017).

Το επιστημονικό μου ενδιαφέρον αφορά κυρίως τις αιμοσφαιρινοπάθειες, τις αιμολυτικές αναιμίες και την αιμοσιδήρωση.  Έχω δημοσιεύσει 90 εργασίες σε έγκριτα ξενόγλωσσα περιοδικά (Efthymia Vlachaki – Google Scholar) 10 σε ελληνικά περιοδικά, αρκετές εργασίες μου παρουσιάστηκαν σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, και συμμετείχα στη συγγραφή 4 κεφαλαίων σε επιστημονικά ελληνικά βιβλία. Είμαι κύριος ερευνητής σε 12 κλινικές μελέτες. Είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας.