Το ΠΜΣ «Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή» έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα, την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση ερευνητών και επαγγελματιών υγείας στον προληπτικό έλεγχο, την διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης, αλλά και στην ενδελεχή γνώση των διάφορων αντιθρομβωτικών φαρμάκων, στην χρήση τους και στην αντιμετώπιση των επιπλοκών τους. Να παρέχει στους Διπλωματούχους του τα απαραίτητα εφόδια που θα τους εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή τους για την ακαδημαϊκή επιστημονική και ερευνητική τους σταδιοδρομία στο χώρο της Ενωμένης Ευρώπης.
Στο συγκεκριμένο ΠΜΣ βασισμένο στα πλέον σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα η εκπαίδευση θα βοηθήσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές να κατανοήσουν σε βάθος τόσο την φυσιοπαθολογία της Θρομβοεμβολικής Νόσου, όσο και της διάφορες θεραπείες αυτής.
Η θρόμβωση σε όλες της τις μορφές, αρτηριακή και φλεβική, αποτελεί ένα μεγάλο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα και μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Επιπλέον, εμπλέκεται σε πλήθος άλλων παθήσεων και απασχολεί πολλές ιατρικές ειδικότητες στην καθ’ ημέρα πράξη.
Η αντιθρομβωτική αγωγή προσπαθεί να επιλύσει διάφορα προβλήματα τόσο στην θεραπεία όσο και στην πρόληψη της θρόμβωσης, αλλά πολλές φορές οδηγεί η ίδια σε διάφορες επιπλοκές, απειλητικές ακόμη και για την ίδια τη ζωή. Η συνεχής κυκλοφορία καινούργιων φαρμάκων αλλά και η τροποποίηση των διαφόρων ενδείξεων, καθιστούν πολλές φορές δύσκολη την ορθή εφαρμογή της από ιατρούς που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την θρόμβωση και που αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με τους ασθενείς τους.
Το μεταπτυχιακό απευθύνεται σε όλους του επαγγελματίες υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικοί εργαστηρίων), οι οποίοι θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στη θρόμβωση και την αντιθρομβωτική αγωγή, αλλά και να αποκτήσουν εμπειρία ορθής αντιμετώπισης πολύπλοκων πολλές φορές καταστάσεων σχετιζόμενων με αυτές.
Με τον τρόπο αυτό το ΠMΣ θα βοηθήσει στην επιμόρφωση σε βάθος ειδικοτήτων που ασχολούνται με τη διάγνωση και θεραπεία της Θρομβοεμβολικής νόσου. Έτσι, θα συμβάλλει σημαντικά στη στελέχωση του εθνικού συστήματος υγείας με καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό.
Οι στόχοι αυτοί και τα κριτήρια του ΠMΣ θα αξιολογηθούν σύμφωνα με το άρθρο 44 του ν. 4485/2017. Τέλος το ΠMΣ θα αξιολογείται σε ετήσια βάση για την αποτελεσματικότητά του βάσει διαδικασιών και κριτηρίων που έχει θεσπίσει το Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.