Γουδέβενος Ιωάννης

Γουδέβενος Ιωάννης

Γεννήθηκε στο Μέτσοβο .

Μετα εισαγωγικές εξετάσεις φοίτησε στην Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑθηνών απ όπου και απεφοίτησε με το βαθμό λίαν καλώς.

Yπυρέτησε μερος της στρατιωτικής του θητείας  στη καρδιολογική κλινική 401 ΓΝΣΑ  και  τη θητεία υπαίθρου στη καρδιολογική κλινική του  ΓΝ Χατζηκώστα Ιωαννίνων.

Ελαβε  τις ειδικότητες της παθολογίας (Χ Μουτσόπουλο) και της καρδιολογίας (RCampell, Newcastle,Ηνωμένο Bασίλειο).

Εχει διατελέσει (πάντα  αιρετός )μέλος/ πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών ΒΔ Ελλάδος, του ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων,του ΔΣ του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων(ΠΠΓΝΙ),  ΔΙΠΕ ΒΔ ελλάδος, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΠΠΓΝΙ  και μέλος της εκλεγμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Εχει υπηρετήσει σαν μέλος πολλών επιτροπών(υγειονομικών, εισαγωγής ΑΜΕΑ στα ΑΕΙ, προσφυγών περιφέρειας Ηπείρου, χορήγησης υποτροφιών Ιδρύματος Λάτση, ΣΚΕΙΟΠΝΙ Ιονίων Νήσων, ΔΥΠΕ ΒΔ Ελλαδος, επιτροπή χορήγησης ειδικότητας καρδιολογίας).

Ανήλθε διαδοχικά όλη την ακαδημαική ιεραρχία (λέκτορας, επίκουρος, αναπληρωτής, ταχτικός καθηγητής).

Επιστημονικά υπεύθινος της νεοιδρυθείσης καρδιολογικής κλινικής ΠΠΓΝΙ από το 1992  και Διευθυντής της ομώνυμης πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής από το 2005 εως σήμερα.

Υπηρέτησε ακαδημαικές θέσεις  όπως Πρόεδρος και μέλος του συλλόγου του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού(ΔΕΠ)Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  και Προέδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (για δύο  θητείες). Εχει  διατελέσει πρόεδρος της ομάδαςεργασίας πρόληψης και επιδημιολογίαςτης Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας(ΕΚΕ).

Το 2004-5(προεδρεία Χ Μπουντούλα) τιμήθηκε ως η ομάδα εργασίας  με τη πιο αξιόλογη δραστηριότητα.  Εχει τιμηθεί με δεκάδες  διακρίσεις από πολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία και επιστημονικές εταιρείες. Τρέχουσα θέση ομότιμος καθηγητής Ιαρικής Σχολής Ιωαννίνων και πρόεδρος Εληνικής καρδιολογικής Εταιρεία γιαττη πρίοδο 2019 2021..

Είναι  μέλος(FESC) της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας, του Αμερικάνικου Κολλεγίου Καρδιολογίας(FACC) και πολλών Ελληνικών και Ξένων επιστημονικών εταιρειών. Το κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι  η επιδημιολογία. Ηταν βασικό στέλεχος της ερευνητικής ομάδας που βρήκε το αίτιο για το  εξαιρετικά ψηλό επιπολασμό μεσοθηλιωμάτων σε βλαχόφωνα χωριά  της Ηπείρου.

Η κλινική οντότητα  γνωστή σαν MetsovoLung ωφείλετο  σε αμίαντο που περιείχε  ασπρόχωμα της περιοχής με το οποιο  οι κάτοικοι συνήθιζαν να ασπρίζουν τα σπίτια τους.

Από τα καρδιαγγειακά νοσήματα ασχολήθηκε με την επιδημιολογια της στεφανιαίας νόσου, του αιφνιδίου καρδιακού θανάτου, της παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής,  του συνδρόμου WPW και του ρόλου των αιμοπεταλίων στη στεφανιαία νόσο(πρώτη εργασία στο EurHeartJ 1995συνοδεύτηκε με editorial).

Βασικός Ερευνητής στη ομάδα για την επιδημιογική μελέτη  HELIOS σε πανελλήνιο επιπεδο γα το οξύ έμφραγμα μυοκαρ΄διουΕχειτιμηθεί με βραβεία  σε Πανελλήνια και διεθνή Συνέδρια.

Πρώτο Βραβείο νέου καρδιολόγου ερευνητή στη Θρόμβωση στο Πανευρωπικό Συνέδριο της Ευρωπαικής καρδιολογικής Εταιρείας(2003).  Εθνικός συντονιστής του Πανευρωπαικών  registriesEUROASPIREIIIκαι ΙV. Διετέλεσε μέλος της συγγραφικής ομάδας (Authors/Task Force Members) των κατευθυντήριων οδηγιών(guidelines) της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου το 2017.  Μέλος της συγγραφικής ομάδα κατευθυντήριων οδηγιών της  ΕΚΕ για τον προαθλητικό έλεγχο και την αντιαιμοπεταλιακή αγωγή.

Εχει δημοσιεύσει περισσότερες από 250 ξενόγλωσσες  εργασίες και περισσότερες από 1000  ελληνόγλωσσες. Συμμετοχή σε συγγραφή κεφαλαίων βιβλίων, εγχειριδίων και συμμετοχή σε μετάφραση βιβλίων(πχ δύο εκδόσεις συγγράματος καρδιολογίaς EBraunwald).

Συχνή  αρθρογραφία για τη πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στο ημερήσιο τοπικό και Αθηναικό τύπο.  Tαυτόχρονη ενημέρωση του κοινού με επιστημονικές   εκδηλώσεις και μεσω των ΜΜΕ. Εχει  5840 βιβλιογραφικές  αναφορές και  36 συντελεστή Hfactor.

Διδασκαλία επιλεγόμενου Προληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων  για 15 χρόνια

 

Ιδιότητα: Διδάσκων