Προσκεκλημένοι Καθηγητές του Εξωτερικού για το 2022

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Εξαμήνου είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενήσουμε στα μαθήματα του ΠΜΣ εξέχουσες προσωπικότητες του εξωτερικού. Πρόκειται για χειρουργούς/κέντρα που οδηγούν τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και χαράσσουν στρατηγική στην χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και ως εκ τούτου η συμμετοχή τους αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το ΠΜΣ “Χειρουργική Παχέος Εντέρου-Πρωκτού” και κατ’ επέκταση για το Τμήμα Ιατρικής του ΠΘ.

Μεγάλη τιμή για εμάς ήταν η δια ζώσης επίσκεψη του Καθηγητή W. Hohenberger (Erlangen, Germany), μία σπουδαία προσωπικότητα στο διεθνές στερέωμα στην χειρουργική του παχέος εντέρου, ο χειρουργός που επινόησε, περιέγραψε και διέδωσε την τεχνική της πλήρους μεσοκολικής εκτομής (CME) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και αναφέρθηκε εκτενώς στην τεχνική.

Διαδικτυακά συμμετείχε ο Καθηγητής Claus Anders Bertelsen (Copenhagen, Denmark) με σημαντικό ρόλο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κολοπρωκτολογίας (ESCP), όπου περιέγραψε την λαπαροσκοπική εκδοχή της CME κολεκτομής.

Ο Prof Paris Tekkis, Royal Marsden Hospital, Imperial College, London παρουσίασε τις νεότερες απόψεις για την αντιμετώπιση του τοπικά προχωρημένου καρκίνου του ορθού και τη στρατηγική της αντιμετώπισης των υποτροπών, καθώς και ο Prof Albert Wolthuis, University Hospital of Leuven, Belgium παρουσίασε όλες τις λεπτομέρειες του TaTME, μίας νέας λαπαροενδοσκοπικής τεχνικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού, τεχνική στην οποία το τμήμα του πρωτοπορεί.

Τέλος, ο Senior Lecturer C. Kontovounisios (Royal Marsden, London, UK) και στενός συνεργάτης του διεθνώς αναγνωρισμένου Prof P. Tekkis, αναφέρθηκε στην χρήση των ρομποτικών τεχνικών στον κολοορθικό καρκίνο.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΠΜΣ είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξαιρετικές παρουσιάσεις, συνοδευόμενες από εντυπωσιακά αντίστοιχα βίντεο από επιστήμονες που βρίσκονται στην πρωτοπορία των θεμάτων που ανέπτυξαν.

d