Γ΄ΕΞΑΜΗΝΟ

Παρακολούθηση επεμβάσεων σε πραγματικό χρόνο

  • Περιεχόμενο μαθήματος

Το μάθημα περιλαμβάνει την υλοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων σε πραγματικό χρόνο σε περιστατικά που αφορούν τόσο τις καλοήθεις όσο και τις κακοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου και του πρωκτού. Τα περιστατικά των χειρουργείων σχετίζονται με το περιεχόμενο των μαθημάτων του ΠΜΣ και αφορούν τόσο τις καλοήθεις όσο και τις κακοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου και του πρωκτού. Τα συγκεκριμένα χειρουργεία διενεργούνται από τον Διευθυντή του προγράμματος, Καθηγητή Χειρουργικής και από ομάδα εξειδικευμένων χειρουργών.  Άλλοτε διενεργούνται δια ζώσης με μικρές ομάδες φοιτητών εντός της χειρουργικής αίθουσας ή όταν επιβάλλεται από τις υγειονομικές συνθήκες μεταδίδονται διαδικτυακά, με ταυτόχρονη δυνατότητα διάδρασης και επεξήγησης της εξέλιξης του χειρουργείου από τον Καθηγητή, καθώς και πραγματοποίηση τυχόν αποριών για την πορεία του από τους φοιτητές.

  • Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν τόσο τις καλοήθεις όσο και τις κακοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου και του πρωκτού. Οι φοιτητές αποκτούν ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο, εμπειρία και τεχνογνωσία σε σύγχρονα θέματα αντιμετώπισης των παθήσεων αυτών.


Εξομοίωση επεμβάσεων-hands on

  • <Περιεχόμενο μαθήματος

Στο  πλαίσιο των δραστηριοτήτων του 3ου εξαμήνου του ΠΜΣ εντάσσεται και το διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-πρακτική άσκηση, σε συνεργασία με τα εξής κέντρα-οργανισμούς που εδρεύουν στην Αθήνα:
1.         Τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό NoDE Institute.
2.         Το ερευνητικό-εκπαιδευτικό-πειραματικό κέντρο της ELPEN στο Πικέρμι Αττικής.
Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε ζωικά πρότυπα (γουρουνάκια) ή νωπά ανθρώπινα πτωματικά παρασκευάσματα και περιλαμβάνει διενέργεια λαπαροσκοπικών επεμβάσεων παχέος εντέρου/ορθού από τους εκπαιδευόμενους υπό την εποπτεία και καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών, διδασκόντων στο Πρόγραμμα.

Η διάρκειά του είναι 2 ημέρες και η πρακτική άσκηση χωρίζεται ως εξής:
Η πρώτη ημέρα περιλαμβάνει πρακτική άσκηση σε Ειδικούς Προσομοιωτές. Οι φοιτητές χωρίζονται σε ομάδες των 5 και 6 ατόμων και η κάθε ομάδα περνάει κατά τη διάρκεια της ημέρας από τους εξής σταθμούς εκπαίδευσης:        

  • Pelvic trainers: διαπρωκτικές τεχνικές
  • Προσομοίωση λαπαροσκοπικής δεξιάς κολεκτομής
  • Προσομοίωση λαπαποσκοπικής αριστερής κολεκτομής

Οι δεξιότητες που επιτυγχάνονται από τους φοιτητές είναι:
o          Βασικές Λαπαροσκοπικές Δεξιότητες
o          Αίσθηση βάθους πεδίου
o          Συγχρονισμός όρασης – κίνησης
o          Συνεργασία δεξιού – αριστερού χεριού
o          Χρήση βασικών λαπαροσκοπικών εργαλείων
o          Δισδιάστατη αντίληψη τρισδιάστατου χώρου
o          Προηγμένες Λαπαροσκοπικές Δεξιότητες
o          Σύνθετες ασκήσεις βασικών δεξιοτήτων
o          Ακρίβεια
o          Οικονομία κινήσεων
o          Λαπαροσκοπική συρραφή

Η  δεύτερη ημέρα περιλαμβάνει διενέργεια λαπαροσκοπικών κολεκτομών (δεξιά και αριστερή κολεκτομή),  λαπαροσκοπική εντερεκτομή, χαμηλή πρόσθια εκτομή και λαπαροσκοπική αναστόμωση σε ζωικά πρότυπα (γουρουνάκια) ή -κατά προτίμηση – σε ανθρώπινα πτωματικά προπλάσματα από τους εκπαιδευόμενους υπό την καθοθήσηση έμπειρων εκπαιδευτών.

  • Μαθησιακά αποτελέσματα

Ο σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος και της πρακτικής άσκησης είναι η συντεταγμένη εκμάθηση των προαναφερθεισών τεχνικών από τους συμμετέχοντες φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, ώστε να είναι σε θέση να αναπαράγουν τις επεμβάσεις αυτές σε ασθενείς υπό πραγματικές συνθήκες.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης οι φοιτητές θα έχουν εκπαιδευθεί στην διενέργεια των παρακάτω επεμβάσεων:
1.         δεξιά κολεκτομή
2.         αριστερή κολεκτομή
3.         χαμηλή πρόσθια εκτομή του ορθού
4.         εντερεκτομή
5.         λαπαροσκοπική αναστόμωση
6.         διαπρωκτικές τεχνικές


Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

  • Περιεχόμενο

Ο κάθε φοιτητής εκπονεί στο 3ο εξάμηνο την μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία που έχει σαφώς ερευνητικό χαρακτήρα, σε θέμα σχετικό με ένα από τα μαθήματα του Προγράμματος, την οποία και υποστηρίζει δημόσια ενώπιον τριμελούς εξεταστικής επιτροπής (1 επιβλέπων και 2 μέλη) που ορίζει η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής, μετά από σχετική εισήγηση του Δ/ντού του ΠΜΣ. Τα μέλη της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ.

Η παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας υποστηρίζεται δημόσια, ενώπιον της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής σε ημερομηνία και τόπο που ορίζεται από τη ΣΕ του ΠΜΣ, κατόπιν εισήγησης του Δ/ντού του ΠΜΣ.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του μεταπτυχιακού φοιτητή που οδηγεί στην λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών θα πρέπει να έχει λάβει προβιβάσιμο βαθμό σε 15 (δεκαπέντε) μαθήματα και στη διπλωματική του εργασία.
Η διπλωματική εργασία πρέπει να περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων, οι οποίες εκτείνονται σε όλες τις φάσεις της εκπόνησης και οι οποίες μπορούν να εγγυηθούν την από κάθε άποψη επιτυχή έκβαση. Τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων αυτών συνοψίζονται στο κείμενο της εργασίας το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:
1. Περιγραφή και ανάλυση του θέματος της εργασίας, με τρόπο ώστε να είναι κατανοητό από τον αναγνώστη το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας, οι υποθέσεις εργασίας και οι διαστάσεις του χώρου λύσεων.
2. Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στα σχετιζόμενα επιστημονικά αντικείμενα, παρουσιάζοντας τις βασικές έννοιες και απαιτήσεις του προβλήματος, τα ερευνητικά ή άλλα αποτελέσματα στα οποία βασίζεται η εργασία, και τους στόχους της διπλωματικής εργασίας σε σχέση με τη διεθνώς άριστη πρακτική.
3. Περιγραφή των παραδοχών και της μεθοδολογίας υλοποίησης της εργασίας.
4. Τελικά συμπεράσματα της διπλωματικής εργασίας.
5. Ανάλυση της βιβλιογραφίας όπου θα καταγράφονται όλα τα βιβλία ή άρθρα που
χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο ή στις υποσημειώσεις ή και άλλη συμπληρωματική
βιβλιογραφία, πηγές κλπ.
6.Παραρτήματα όπου θα περιέχονται όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν.

  • Μαθησιακά αποτελέσματα

Η Διπλωματική Εργασία συνιστά μια αυτοτελή επιστημονική και συστηματική προσέγγιση για την ανάλυση ενός θέματος και τη σύνθεση μιας λύσης, ενώ στηρίζεται στην υπάρχουσα βιβλιογραφία ή/και έρευνα. Η Διπλωματική Εργασία έχει ερευνητικό, μελετητικό, αναπτυξιακό ή εφαρμοσμένο ερευνητικό χαρακτήρα και εκπονείται από κάθε φοιτητή ατομικά.
Με την καθοδήγηση του επιβλέποντος μέλους ΔΕΠ παρέχεται η δυνατότητα στους σπουδαστές να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες από την ολοκληρωμένη μελέτη και διερεύνηση σε βάθος ενός διακριτού θέματος ειδίκευσης και καλούνται να αναπτύξουν ικανότητες κριτικής και συνδυαστικής σκέψης, οργάνωσης και ανάλυσης, εφαρμόζοντας την αυστηρή, συστηματική και επιστημονική προσέγγιση.
Σκοπός της ΜΔΕ είναι η ολοκλήρωση των γνώσεων των φοιτητών και η ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου και του πρωκτού. Αποτελεί την κορύφωση της προσπάθειας κάθε φοιτητή και το τελευταίο στάδιο για τη δημιουργία ενός Χειρουργού και επιστήμονα και την ενσωμάτωσή του στην αγορά εργασίας και της κοινωνίας γενικότερα.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Διπλωματικής Εργασίας, ο φοιτητής /τρια θα είναι σε θέση:
Σε επίπεδο Γνώσεων:
• Να αναγνωρίζει με σαφήνεια τα όρια ενός προβλήματος προς επίλυση και να αναγνωρίζει με πληρότητα τις βασικές αλλά και δευτερεύουσες πτυχές του, εστιάζοντας στα ουσιαστικότερα σημεία για την επίλυσή του.
• Να περιγράφει και να τεκμηριώνει τις βασικές γνώσεις που σχετίζονται με το θέμα της εκπονούμενης έρευνας
• Να συνοψίζει την υπάρχουσα επιστημονική γνώση και τεχνογνωσία στο θέμα
Σε επίπεδο Δεξιοτήτων:
• Να χρησιμοποιεί με κριτικό και συνθετικό πνεύμα τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για μία συγκεκριμένη θεματική περιοχή.
• Να σχεδιάζει ένα ερευνητικό πλάνο και να αναπτύσσει κατάλληλη μεθοδολογία προσέγγισης και διερεύνησης ενός θέματος υπό μελέτη και να οργανώνει σχέδιο υλοποίησής της
• Να σχεδιάζει, προσομοιώνει ή/και να κατασκευάζει πρωτότυπο υλικό / λογισμικό για την επιλεχθείσα λύση
• Να συντάσσει ένα πλήρες επιστημονικό/τεχνικό δοκίμιο
• Να κοινοποιεί με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα τα συμπεράσματά του/της, καθώς και τη γνώση και το σκεπτικό στο οποίο βασίζονται, πραγματοποιώντας επιτυχώς μία ολοκληρωμένη παρουσίαση μέσω Τ.Π.Ε. ενώπιον της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής
Σε επίπεδο Ικανοτήτων:
• Να συνδυάζει γνώσεις και να αξιοποιεί τεχνογνωσία για να επιλύει πολύπλοκα προβλήματα
• Να επιλέγει τις κατάλληλες τεχνικές/προσεγγίσεις και να τις προσαρμόζει στο πρόβλημα που καλείται να λύσει χρησιμοποιώντας πρωτότυπη σκέψη
• Να αξιολογεί την προσέγγιση/λύση που προτείνει, τοποθετώντας την σε ένα πλαίσιο σύγκρισης με αντίστοιχες στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία και να σχολιάζει τα σχετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της, τεκμηριώνοντας τις απόψεις και τις επιλογές του/της
• Να αναλύει αποτελέσματα και να εξάγει συμπεράσματα


Ημέρες για την λήξη υποβολής αιτήσεων...

... έως 30.06.2023 ...

Περισσοτερα..