ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Αριθμός Εισακτέων
Κάθε χρόνο θα μπορούν να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γενετική του Ανθρώπου - Γενετική Συμβουλευτική» έως 28 φοιτητές.

Προϋποθέσεις επιλογής
Στο πρόγραμμα μετά από αξιολόγηση γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ΑΕΙ της αλλοδαπής απόφοιτοι Σχολών Ιατρικής, Επιστημών Ζωής (Life Sciences) Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικών καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Οι κάτοχοι τίτλου ΑΕΙ της αλλοδαπής οφείλουν να προσκομίσουν την αναγνώριση του τίτλου τους από το ΔΙΚΑΤΣΑ/ ΔΟΑΤΑΠ.
Υπότροφοι του ΙΚΥ εγγράφονται στο Α΄ εξάμηνο του ΠΜΣ καθ΄ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού και εκτός διαδικασιών επιλογής.

Δωρεάν φοίτηση -υποτροφίες
Ο μέγιστος αριθμός των φοιτητών και τα κριτήρια εισακτέων χωρίς τέλη φοίτησης, περιγράφονται στο άρθρο 35 του Ν. 4485/2017.

Διαδικασία Επιλογής
Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) του ΠΜΣ αποφασίζει για το χρόνο δημοσίευσης στον τύπο και στην ιστοσελίδα του Τμήματος σχετικής ανακοίνωσης προς τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους, η οποία θα προσδιορίζει τα απαραίτητα προσόντα υποψηφίων για εισαγωγή στο ΠΜΣ «Γενετική του Ανθρώπου - Γενετική Συμβουλευτική», την προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών, το γενικό τρόπο αξιολόγησης υποψηφίων και τη διεύθυνση υποβολής δικαιολογητικών.
Εφ' όσον δεν έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός εισακτέων, με απόφαση της Σ.Ε. είναι δυνατό να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Η διαδικασία επιλογής των υποψήφιων σπουδαστών θα γίνεται μετά από αίτηση τους στην Ιατρική Σχολή και την κατάθεση συγκεκριμένων δικαιολογητικών, όπως αυτά καθορίζονται στην προκήρυξη.
Η διαδικασία επιλογής των εκπαιδευομένων έχει τη μορφή συνέντευξης, όπου εκτιμάται η προηγούμενη εμπειρία και οι επιστημονικές γνώσεις, η απασχόληση, η παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεκτιμάται η καλή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας (κατά προτίμηση της Αγγλικής).
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι είναι:

  1. Αίτηση
  2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
  3. Ευκρινές αντίγραφο Πτυχίου/ Διπλώματος
  4. Ευκρινές αντίγραφο πιστοποιητικού αναλυτικής βαθμολογίας (με ακριβή Μ.Ο.)
  5. Βεβαίωση ισοτιμίας πτυχίου ή διπλώματος από τον ΔΟΑΤΑΠ (για όσους προέρχονται από πανεπιστήμια του εξωτερικού)
  6. Επιστημονικές Δημοσιεύσεις / Διακρίσεις (εάν υπάρχουν)
  7. Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας (εάν υπάρχουν)
  8. Επιπρόσθετα προσόντα (ειδικά σεμινάρια, μελέτες, μεταπτυχιακοί τίτλοι, πτυχία συμπληρωματικής εκπαίδευσης κ.λπ.).
  9. Δύο (2) συστατικές επιστολές από Καθηγητές των προπτυχιακών προγραμμάτων ή/και Διευθυντές Προσωπικού για τους εργαζόμενους υποψηφίους.

Κριτήρια εισαγωγής
Η αξιολόγηση των υποψηφίων που έχουν προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής σε τρεις φάσεις:
Α΄ Φάση:
Έλεγχος δικαιολογητικών όλων των υποψηφίων.

Β΄ Φάση:
Η Συντονιστική Επιτροπή, σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιλογής των υποψηφίων, αξιολογεί και προκρίνει σε συνεδρίαση τους υποψηφίους με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

Η επάρκεια της ξένης γλώσσας θα αποδεικνύεται με ανάλογο πτυχίο, πιστοποιητικά ή με εξετάσεις που θα ορίζονται από τη ΣΕ.
Η υψηλότερη βαθμολογία που μπορεί να πάρει υποψήφιος με τα παραπάνω κριτήρια είναι 80. Όσοι εκ των υποψηφίων λαμβάνουν βαθμό 40 και άνω καλούνται σε συνέντευξη, από την Επιτροπή Επιλογής.
Γ΄ Φάση:

Η συνολική βαθμολογία μπορεί να φθάσει το βαθμό 100.

Μετά από την Γ΄ Φάση καταρτίζεται κατάλογος με την τελική βαθμολογία των υποψηφίων για την επιλογή των 28 φοιτητών.
Οι επιτυχόντες υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν γραπτώς εντός επτά (7) ημερών εάν αποδέχονται ή όχι την ένταξή τους στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, αποδεχόμενοι τους όρους λειτουργίας του. Η μη απάντηση από επιλεγέντα υποψήφιο μέσα στην παραπάνω προθεσμία ισοδυναμεί με άρνηση αποδοχής. Εφόσον υπάρξουν αρνήσεις, η Γραμματεία ενημερώνει τους αμέσως επόμενους στη σειρά αξιολόγησης από το σχετικό κατάλογο επιτυχίας.
Μέγιστος αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΠΜΣ είναι 28 άτομα, σε πλήρη αναλογία με τον αριθμό ατόμων του προπτυχιακού κύκλου σπουδών ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα όλων των κύκλων σπουδών.